Vitaminas C yra vienas iš svarbiausių vitaminų mūsų organizmui, žinomas dėl savo antioksidacinio poveikio, svarbos imuninei sistemai bei kolageno sintezei. Šiandien aptarsime vitamino C trūkumo priežastis, natūralius vitamino C šaltinius, ir maisto papildų svarbą.


Kam naudingas vitaminas C:

  • Nuovargio jausmo mažinimui 
  • Normaliai energijos apykaitai 
  • Normaliai nervų sistemos veiklai 
  • Normaliai psichologinei funkcijai 
  • Ląstelių apsaugojimui nuo oksidacinės pažaidos 
  • Normaliam kolageno susidarymui Imuninės sistemos stiprinimui 
  • Cholesterolio mažinimui

Vitamino C trūkumo priežastys:

Nepakankama mityba: 

Mityboje, kurioje trūksta vaisių ir daržovių, tikriausiai trūksta ir vitamino C. Tai ypač aktualu tiems, kurie vengia šviežių vaisių ir daržovių arba dažnai vartoja perdirbtus arba šaldytus gaminius.

Rūkymas: 

Rūkymas yra vienas iš pagrindinių vitamino C trūkumo priežasčių. Nikotinas, esantis tabako gaminiuose, mažina vitamino C kiekį organizme bei padidina jo sunaudojimą. 

Alkoholio vartojimas: 

Didelis alkoholio vartojimas taip pat gali sumažinti vitamino C kiekį organizme.

Medicininiai sutrikimai: 

Kai kurie medicininiai sutrikimai, tokie kaip skorbutas arba žarnyno absorbcijos problemos, gali sukelti vitamino C trūkumą.


Natūralūs būdai gauti vitaminą C: 

 Citrusiniai vaisiai: 

Greipfrutai, apelsinai, citrinos ir mandarinai yra puikūs vitamino C šaltiniai. 

Braškės ir avietės: 

Šviežios braškės ir avietės taip pat pripildytos vitaminu C.

Paprikos: 

Žaliosios ir raudonosios paprikos yra turtingos vitaminu C. 

Moliūgai ir spanguolės: 

Moliūgai ir spanguolės taip pat turi šiek tiek vitamino C ir gali papildyti vitamino C rezervą.

 

Maisto papildai

Vitamino C papildai yra plačiai prieinami ir gali būti naudingi tiems, kurie negauna pakankamai šio vitamino per mitybą arba turi didesnę trūkumo riziką. Jie gali padėti stiprinti imuninę sistemą ir neutralizuoti laisvuosius radikalus. 


Naudojimas: Vitaminą C rekomenduojama gerti ryte, tuščiu skrandžiu. 

Svarbu: kartu negerkite vitamino C ir B grupės vitaminų. 


Apibendrinimas

Nepakankama mityba, rūkymas, alkoholio vartojimas ir medicininiai sutrikimai gali prisidėti prie vitamino C trūkumo. Norint užtikrinti pakankamą vitamino C kiekį organizme, svarbu įtraukti į mitybą vaisius ir daržoves, kurie yra natūralūs vitamino C šaltiniai. Taip pat papildomai galima vartoti vitaminą C kaip maisto papildą, kad palaikytume optimalų vitamino C kiekį organizme.


Prieš vartojant bet kokius maisto papildus, svarbu pasitarti su gydytoju arba dietologu.