Geležis yra svarbi mineralinė medžiaga, reikalinga organizmo sveikatai ir geram funkcionavimui. Tačiau daugelis žmonių patiria geležies trūkumą, o tai neigiamai atsiliepia sveikatai.


Kam naudinga geležis:

  • Normaliai pažinimo funkcijai 
  • Normaliai energijos apykaitai (užkerta kelią nuovargiui) 
  • Normaliam raudonųjų kraujo kūnelių ir hemoglobino susidarymui 
  • Normaliam deguonies pernešimui organizme 
  • Normaliai imuninės sistemos veiklai (skatina atsparumą ligoms) 
  • Normaliam energijos palaikymui

Geležies trūkumo priežastys: 

Nepakankama geležies suvartojimas: 

Nepakankamas geležies turinčio maisto suvartojimas yra viena iš pagrindinių geležies trūkumo priežasčių. Tai gali būti dėl nepakankamai įvairios mitybos, ypač kai maiste nėra pakankamai geležies turinčių produktų.

Vegetariška/veganiška dieta: 

Vegetarai ir veganai, kurie nevartoja mėsos, yra didesnėje rizikoje patirti geležies trūkumą. Tai yra dėl to, kad mėsa yra vienas iš geriausių geležies šaltinių.

Padidėjęs geležies poreikis: 

Geležies trūkumas gali atsirasti dėl padidėjusio geležies poreikio organizme, pavyzdžiui, nėštumo metu arba ilgalaikio kraujavimo (pvz., nuo menstruacijų ar kraujavimo virškinimo trakte) atveju.

Sunkiųjų metalų arba vaistų vartojimas: 

Kai kurie sunkieji metalai, pvz., kadmis arba švinas, gali slopinti geležies absorbciją organizme. Taip pat tam tikri vaistai, pvz., skrandžio rūgšties mažinantys vaistai arba antacidai, gali sutrikdyti geležies absorbciją.


Natūralūs būdai gauti geležies: 

Norint padidinti geležies kiekį organizme, galima naudoti natūralius šaltinius, kurie yra maisto produktuose.

Mėsa: 

Mėsa, ypač raudona mėsa, yra vienas iš geriausių geležies šaltinių. Jautiena, kiauliena, kalakutiena ir kepenys yra gausūs geležies.

Žalios lapinės daržovės: 

Žalios lapinės daržovės, tokie kaip špinatai, lapinės salotos ir brokoliai yra puikūs geležies šaltiniai. Juose taip pat gausu kitų maistinių medžiagų, kurios padeda geriau įsisavinti geležį.

Ankštiniai augalai: 

Puikūs geležies šaltiniai tai pat yra pupelės, lęšiai ir kt. Ankštiniai augalai taip pat suteikia organizmui daug baltymų ir skaidulų.

Riešutai ir sėklos: 

Tyrimai rodo, kad riešutai, pvz., migdolai, lazdyno riešutai ir graikiniai riešutai, taip pat sėklos, pvz., moliūgų sėklos ir sezamo sėklos, gali padėti pakelti geležies lygį organizme.

Geležies maisto papildai:

Kai natūralus geležies vartojimas yra nepakankamas arba reikia greitai pakelti geležies lygį organizme, gali prireikti papildomo geležies šaltinio


Naudojimas: geriausia geležį gerti ryte tuščiu skrandžiu.

Svarbu: gerdami geležį kartu nevartokite kalcio, pieno produktų ir gėrimų, kuriuose yra kofeino.


Apibendrinimas:

Geležis yra svarbi mineralinė medžiaga, būtina organizmo sveikatai. Jei patiriate geležies trūkumą, svarbu įvertinti savo mitybą ir įtraukti į ją daugiau geležies turinčių maisto produktų. Taip pat pasikonsultuokite su specialistu, kuris galės įvertinti geležies trūkumą ir skirs maisto papildus. Visada atsiminkite, kad individuali konsultacija su sveikatos specialistu yra svarbi norint pasiekti gerų rezultatų ir išvengti potencialių šalutinių poveikių.



Prieš vartojant bet kokius maisto papildus, svarbu pasitarti su gydytoju arba dietologu.