Probiotikai yra gyvybingi mikroorganizmai, kurie teikia daugelį naudingų privalumų mūsų organizmui. Šie mikroorganizmai gyvena mūsų virškinimąjame trakte ir padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą. Tačiau dėl mitybos ir gyvenimo būdo pakeitimų, daugelis žmonių šiandien patiria probiotikų trūkumą. 


Probiotikų nauda:

  • Padeda stabdyti pavojingų ir kenksmingų bakterijų dauginimąsi virškinamajame trakte 
  • Prisideda prie streso poveikio mažinimo

Probiotikų trūkumo priežastys:

Trūkumas mityboje: 

Daugelis žmonių šiandien vartoja maistą, kuriame yra mažai arba iš viso nėra probiotikų. Produktai gausūs riebalų ir cukrų, taip pat perdirbti maisto produktai, gali sumažinti gerų bakterijų kiekį virškinimo trakte.

Antibiotikų vartojimas: 

Antibiotikai gali sunaikinti ne tik kenksmingas bakterijas, bet ir naudingas bakterijas mūsų organizme. Tai gali sukelti disbalansą ir sumažinti gerųjų bakterijų kiekį.

Stresas: 

Nuolatinis stresas gali neigiamai paveikti mūsų virškinimo sistemą ir mažinti probiotikų kiekį organizme.

Sveikatos būklės sutrikimai: 

Kai kurios ligos, tokios kaip lėtinis vidurių užkietėjimas arba skrandžio rūgštingumo problemos, gali trukdyti normaliam probiotikų kiekio reguliavimui organizme.


Natūralūs probiotikų šaltiniai:

 Gyvūninės kilmės produktai: 

Žinomiausias probiotikų šaltinis yra jogurtas ir kefyras, kuriuose yra gyvybingų bakterijų, tokių kaip Lactobacillus ir Bifidobacterium. Renkantis jogurtą ar kefyrą, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad jie būtų natūraliai kultūrizuoti ir turėtų mažai arba iš viso neturėtų pridėtinio cukraus.

Fermentuoti maisto produktai: 

Ruošiant fermentuotus maisto produktus, tokius kaip rauginti kopūstai (kimči), rauginti agurkai arba rauginti pieno produktai (kurie yra be pridėtinio cukraus), naudojamos naudingos bakterijos, kurios prisideda prie virškinimo sistemos sveikatos. Fermentuoti maisto produktai taip pat gali būti puikus probiotikų šaltinis.

Kombucha arbata ir natūralios fermentuotos sultys gali būti puikus būdas gauti probiotikų. Kadangi jie gaminami su specialiomis bakterijomis ir grybais, kurie teikia naudingų bakterijų privalumus organizmui.

Daržovės ir vaisiai: 

Kai kurios daržovės ir vaisiai, toki kaip bananai, česnakai, artišokai ir svogūnai, gali būti natūralūs probiotikų šaltiniai. Jie yra maistingi skaidulinėmis medžiagomis, kurių fermentacija skatina naudingų bakterijų augimą.

Maisto papildai ir jų poveikis:

Probiotikų papildai: 

Probiotikų papildai, tokie kaip kapsulės arba milteliai, gali būti naudingi tiek norintiems papildyti probiotikų kiekį organizme, tiek tiems, kurie turi specifines virškinimo problemas. 


Naudojimas: probiotikus geriausia vartoti dieną arba vakare praėjus 30 min po maisto.


Prebiotikai: 

Prebiotikai yra medžiagos, kurios skatina probiotikų augimą ir aktyvumą organizme. Jie paprastai randami skaidulose turtinguose maisto produktuose, pavyzdžiui, avižiniuose dribsniuose, čiobreliuose ir šparaginėje pupele. Vartojant prebiotikus kartu su probiotikais, galima pagerinti jų poveikį organizmui.


Apibendrinimas

Probiotikai yra svarbių mikroorganizmų, kurios yra būtinos mūsų organizmo sveikatai, dalis. Jų trūkumas gali sukelti virškinimo sutrikimus ir prisidėti prie skrandžio problemų. Natūralūs šaltiniai, tokiuose kaip jogurtas, fermentuoti maisto produktai ir daržovės, gali padėti palaikyti sveiką probiotikų lygį organizme. Be to, probiotikų papildai ir prebiotikai gali būti naudingi norint papildyti probiotikų kiekį organizme. 


Prieš vartojant bet kokius maisto papildus, svarbu pasitarti su gydytoju arba dietologu.