Vitaminas D yra svarbus mūsų organizmui, nes reguliuoja kalcio ir fosforo absorbciją, skatina sveiką kaulų augimą ir stiprina imuninę sistemą. O nepakankamas vitamino D kiekis organizme gali sukelti įvairius sveikatos sutrikimus ir simptomus. 


Kam naudingas vitaminas D:

  • Normaliam kalcio ir fosforo įsisavinimui 
  • Normaliai kaulų, raumenų, dantų būklei 
  • Normaliai imuninės sistemos veiklai

Vitamino D trūkumo priežastys: 

Nepakankama saulės šviesa: 

Vitamino D sintezė organizme prasideda po oda patekus ultravioletiniams (UV) spinduliams. Nepakankamas saulės šviesos poveikis, dėl riboto laiko praleidimo lauke arba gyvenant tamsiuose regionuose, gali prisidėti prie vitamino D trūkumo. 

Dietos apribojimai: 

Mityboje, kurioje trūksta maisto produktų, turinčių vitamino D, gali būti nepakankamai šio vitamino. Dažniausiai vitamino D trūksta veganams ir vegetarams.

Virškinimo sistemos sutrikimai: 

Kai kurie virškinimo sistemos sutrikimai, pvz., celiakija arba žarnyno uždegimas, gali sutrikdyti vitamino D absorbciją ir sukelti jo trūkumą.


Natūralūs būdai gauti vitaminą D: 

 Saulės spinduliai: 

Patekus UV spinduliams į odą, organizmas pradeda gaminti vitamino D. Rekomenduojama kasdien 15-30 minučių praleisti lauke.

Riebi žuvis: 

Lašiša, tunas, silkė ir kitos riebios žuvys yra natūralūs vitamino D šaltiniai. Jų įtraukimas į mitybą padeda užtikrinti pakankamą vitamino D kiekį. 

Kiaušiniai: 

Kiaušiniuose yra šiek tiek vitamino D, taigi jų suvartojimas taip pat gali prisidėti prie optimalaus vitamino D lygio organizme.


 

Vitamino D3 maisto papildai: 

Vitaminas D3 yra populiariausias vitamino D papildas, kuris imituoja gamtinį vitaminą D, gaminamą organizme po odos poveikio saulės spinduliams. Jis lengvai pasisavinamas ir padeda atkurti vitamino D lygį organizme. 


Naudojimas: rekomenduojama vitaminą D gerti ryte arba dieną, valgio metu. Taip pat vitaminas K2 padės geriau įsisavinti vitaminą D3.

Svarbu: vitamino D negerkite kartu su B ir C grupės vitaminais.


Apibendrinimas:

Vitaminas D yra būtinas mūsų organizmo sveikatai. Nepakankama mityba ir virškinimo sistemos sutrikimai gali lemti vitamino D trūkumą. Norint užtikrinti pakankamą vitamino D kiekį organizme, svarbu reguliariai pabūti saulėje, įtraukti į mitybą riebią žuvį ir kiaušinius. Taip pat galima naudoti maisto papildus, tokius kaip vitaminas D3 arba vitaminas  D3 + K2, siekiant padidinti vitamino D lygį organizme. 



Prieš vartojant bet kokius maisto papildus, svarbu pasitarti su gydytoju arba dietologu.