Plaukai yra vienas iš mūsų grožio akcentų, tačiau daugelis susiduria su įvairiomis problemomis, tokiomis kaip plaukų slinkimas, lūžinėjimas, išsišakoję galiukai. Svarbu suprasti šių problemų priežastis ir žinoti, kaip jas spręsti. Plaukų grožiui svarbios ne tik išorinės pagalbos priemonės bet ir tinkama mityba. Aptarsime pagrindines plaukų problemų priežastis ir priemones, kurios gali būti naudingos siekiant išlaikyti plaukus sveikus.

Kodėl slenka plaukai?

Plaukų slinkimas gali būti daugelio veiksnių pasekmė. Štai aštuonios dažniausios priežastys, dėl kurių gali didėti plaukų slinkimas:

  1. Genetika

Androgenetinė alopecija, dar žinoma kaip paveldima plaukų slinkimo forma, yra viena iš dažniausių priežasčių tiek vyrams, tiek moterims. Ši būklė pasireiškia dėl genų ir hormonų poveikio, kuris veikia plaukų folikulus, mažindamas juos ir palaipsniui mažinant plaukų augimą.

  1. Hormoniniai Pokyčiai

Moterims hormoniniai pokyčiai, susiję su nėštumu, menopauze arba kontraceptikų vartojimu, gali sukelti laikiną plaukų slinkimą. Tai vadinama telogeno efliuviumu, kuris pasižymi didesniu nei įprastai plaukų iškritimu.

  1. Stresas

Fizinis ar emocinis stresas gali sukelti laikiną plaukų slinkimą, vadinamą telogeno efliuviumu. Stresą patyrusios organizmo dalys, įskaitant plaukų folikulus, gali pereiti į poilsio fazę, dėl kurios plaukai pradeda slinkti daugiau nei įprasta.

  1. Mitybos Trūkumai

Subalansuota mityba yra svarbi sveikų plaukų augimui. Trūkstant svarbių maistinių medžiagų, tokių kaip geležis, cinkas, baltymai ir vitaminai, gali padidėti plaukų slinkimas. Ypač geležies trūkumas yra žinomas kaip viena iš plaukų slinkimo priežasčių.

  1. Medicininės Būklės

Tam tikros medicinos būklės, pavyzdžiui, skydliaukės sutrikimai, autoimuninės ligos (pvz., alopecija areata), psoriazė ir kitos odos ligos gali sukelti plaukų slinkimą.

  1. Vaistų Šalutinis Poveikis

Kai kurie vaistai, įskaitant chemoterapinius vaistus, kraujo skiediklius, aukštą kraujo spaudimą mažinančius vaistus ir kt., gali turėti šalutinį poveikį, dėl kurio gali iškristi plaukai.

  1. Aplinkos Veiksniai

Sunkieji metalai ir kitos aplinkos toksinės medžiagos, pavyzdžiui, tarša arba chloruotas vanduo, taip pat gali turėti įtakos plaukų sveikatai ir sukelti plaukų slinkimą.

  1. Per didelis cheminių medžiagų naudojimas ir šilumos poveikis

Dažnas plaukų dažymas, cheminis tiesinimas, permamentas, karščio naudojimas plaukų džiovintuvais, tiesintuvais arba garbanojimo įrankiais gali pažeisti plaukus ir plaukų folikulus, dėl ko plaukai gali tapti silpni ir pradėti slinkti.

Kaip pagerinti plaukų būklę?

Sveiki plaukai yra ne tik grožio, bet ir sveikatos rodiklis. Kad išlaikytumėte stiprius, sveikus plaukus ir sumažintumėte jų slinkimą bei lūžinėjimą, svarbu imtis tam tikrų priemonių. Štai penkios veiksmingos priemonės, kurios padės pagerinti plaukų būklę:

  1. Subalansuota Mityba

Baltymai: Plaukai yra pagaminti iš keratino, baltymo, todėl baltymų turinti mityba yra būtina stipriems plaukams. Įtraukite į savo mitybą liesą mėsą, žuvį, paukštieną, ankštinius augalus ir riešutus.

Geležis: Geležies trūkumas yra viena iš dažniausių plaukų slinkimo priežasčių. Valgykite daugiau geležies turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, tamsiųjų lapinių daržovių, raudonos mėsos, lęšių ir džiovintų vaisių.

Omega-3 riebalų rūgštys: Šios riebalų rūgštys padeda palaikyti skalpo sveikatą ir skatina plaukų augimą. Šaltiniai apima žuvį, pavyzdžiui, lašišą, sardines, žuvų taukus, linų sėmenis ir riešutus.

  1. Švelni Plaukų Priežiūra

Venkite karščio: Dažnas karščio naudojimas (plaukų džiovintuvai, tiesintuvai, garbanojimo žnyplės) gali pakenkti plaukams. Kai tik įmanoma, leiskite plaukams išdžiūti natūraliai ir naudokite mažesnę karščio nustatymų temperatūrą.

Švelnus plaukų plovimas ir šukavimas: Venkite grubaus plaukų traukimo ir šukavimo, ypač kai plaukai šlapi. Naudokite plaukams švelnias gumytes, kad išvengtumėte lūžinėjimo.

  1. Tinkamas Drėkinimas ir Maitinimas

Plaukų kaukės ir aliejai: Reguliariai naudokite maitinamąsias plaukų kaukes ir natūralius aliejus (pvz., argano, kokoso, alyvuogių), kurie maitina plaukus ir skalpą, mažina lūžinėjimą ir skatina sveiką augimą.

  1. Streso Valdymas

Meditacija ir joga: Stresas gali sukelti plaukų slinkimą, todėl svarbu rasti būdų, kaip jį mažinti. Meditacija, joga ir reguliarus fizinis aktyvumas gali padėti sumažinti streso lygį.

  1. Medicininė Konsultacija

Pasitarkite su specialistais: Jei plaukų slinkimas tęsiasi ilgiau nei kelis mėnesius arba atrodo nepaaiškinamas, svarbu pasitarti su dermatologu arba trichologu. Jie gali nustatyti slinkimo priežastį ir pasiūlyti konkrečius gydymo būdus.

Svarbiausia yra integruotas požiūris, apimantis sveiką mitybą, švelnų plaukų tvarkymą ir kovą su stresu. Atsiminkite, kad plaukų būklės pagerėjimas reikalauja laiko, todėl būkite kantrūs ir nuoseklūs taikydami šias priemones.

Kas dar gali padėti?

Maisto papildai gali atlikti svarbų vaidmenį stabdant plaukų slinkimą, ypač kai ši problema susijusi su maistinių medžiagų trūkumu. Čia pateikiami keli maisto papildai, kurie yra garsūs dėl savo potencialo skatinti plaukų augimą ir mažinti plaukų slinkimą:

  1. Biotinas (Vitaminas B7)

Biotinas yra vienas iš B grupės vitaminų, kuris yra labai svarbus plaukų, odos ir nagų sveikatai. Jis padeda riebalų, angliavandenių ir baltymų metabolizmui, kuris yra būtinas sveikų plaukų folikulų palaikymui.

  1. Cinkas

Cinkas yra svarbus mineralas, kuris padeda baltymų sintezei ir ląstelių augimui, įskaitant plaukų folikulus. Cinko trūkumas gali sukelti plaukų slinkimą, todėl cinko papildai gali būti naudingi.

  1. Geležis

Geležis yra svarbi plaukų augimui, nes ji padeda raudoniesiems kraujo kūneliams gabenti deguonį į audinius, įskaitant plaukų folikulus. Geležies trūkumas yra viena iš dažniausių plaukų slinkimo priežasčių, ypač moterims.

  1. Vitaminas D

Vitaminas D yra svarbus sveikų plaukų folikulų palaikymui. Tyrimai rodo, kad vitaminas D gali padėti sukurti naujus folikulus - mažus porus, iš kurių auga plaukai. Vitamino D trūkumas siejamas su alopecija, todėl papildymas gali padėti pagerinti plaukų augimą.

  1. Selenas

Selenas yra stipriai susijęs su keratino gamyba, tai yra baltymas, sudarantis pagrindinę plaukų struktūrą. Tinkamas seleno kiekis organizme gali padėti išlaikyti sveikus ir žvilgančius plaukus, o jo trūkumas gali lemti plaukų silpnumą ir lūžinėjimą bei netgi lėtinti jų augimą. 

Svarbios pastabos:

Maisto papildai gali padėti tik tada, kai plaukų slinkimas yra susijęs su maistinių medžiagų trūkumu. Jei plaukų slinkimo priežastis yra genetinė, hormoninė ar kitokia, reikalingas kompleksinis požiūris, įskaitant gydytojo konsultacijas ir galbūt specializuotas gydymas.

Apibendrinimas

Išlaikyti sveikus plaukus gali būti iššūkis, tačiau supratus pagrindines problemų priežastis ir tinkamai rūpinantis plaukais, pasieksite norimus rezultatus. Be to, svarbu į savo mitybą įtraukti tinkamus maisto papildus, kurie gali padėti stiprinti plaukus iš vidaus. Su tinkama priežiūra, tiek išorine, tiek vidine, sveiki ir spindintys plaukai taps lengvai pasiekiami.


Prieš vartojant bet kokius maisto papildus, svarbu pasitarti su gydytoju arba dietologu.