Galvos svaigimas yra gana dažna problema, kurią patiria žmonės visame pasaulyje. Tai subjektyvus jausmas, kuomet jaučiamas svaigimas, nestabilumas arba prarandama orientacija erdvėje. 


Priežastys:

Galvos svaigimo priežastys gali būti labai įvairios ir kartais sunku nustatyti tikrąjį šaltinį, tačiau žinodami kodėl atsiranda svaigimas bei kaip jį sumažinti padėsime sau jaustis geriau.


Vandens trūkumas organizme

Vandens trūkumas gali paveikti serotonino lygį organizme, dėl ko gali atsirasti galvos skausmas. Be to, smulkios smegenų kraujagyslės labai greitai reaguoja į hidratacijos lygį, o tai gali sukelti skausmą ar net migreną. O vos pajutus galvos skausmą, galite išgerti stiklinę vandens ar suvalgyti vaisių, kuriuose gausu vandens, kaip pvz. arbūzai.

Vidinės ausies problemos

Stiprus galvos svaigimas gali būti susijęs su vidinės ausies sutrikimais, tokiais kaip laisvi akmenys vidinėje ausyje arba Ménière liga. Tai gali sukelti nestabilumo jausmą ir sukelti galvos svaigimą. Jei įtariate, kad galvos svaigimas yra susijęs su vidinės ausies problemomis, būtinai pasikonsultuokite su gydytoju.

Kraujotakos sutrikimai

Kraujospūdžio svyravimai arba bloga kraujo apytaka taip pat gali sukelti galvos svaigimą. Galvos svaigimas dėl kraujotakos sutrikimų gali būti laikinas ir praeiti po keleto minučių arba valandų. Tačiau kartais tai gali būti rimtesnės sveikatos problemos simptomas, todėl svarbu kreiptis į gydytoją.

Anemija

Anemija yra būklė, kai organizme yra nepakankamai raudonųjų kraujo kūnelių arba hemoglobino. Tai gali sukelti galvos svaigimą dėl nepakankamo deguonies tiekimo smegenims. Jei jaučiate dažnus galvos svaigimus kartu su nuovargiu ir silpnumu, gali būti verta patikrinti savo kraujo tyrimus ir pasitarti su gydytoju.


Kas gali padėti valdyti galvos svaigimo simptomus?

Kofeino ir nikotino atsisakymas/mažinimas

Kofeinas ir nikotinas gali sukelti kraujagyslių susiaurėjimą, įskaitant smegenų kraujagysles, ir tai gali sukelti mažesnį kraujo ir deguonies tiekimą į smegenis, sukeliant galvos svaigimą.

Be to, kofeinas skatina dažnesnį šlapinimąsi. Tai gali sukelti dehidrataciją ir būti viena iš galvos svaigimo priežasčių. Taigi, didelis kofeino vartojimas arba jo vartojimas netinkamai suderinus su tinkamu skysčių suvartojimu gali sukelti galvos svaigimą.

Jei pastebite, kad kofeinas ar nikotinas sukelia jums galvos svaigimą ar kitus nepageidaujamus simptomus, galbūt vertėtų apsvarstyti jų vartojimo sumažinimą arba nutraukti vartojimą visiškai. 

Vitaminas E 

Vitaminas E gali padėti pagerinti kraujagyslių elastingumą. Tai padeda išvengti kraujotakos problemų ir su tuo susijusių galvos svaigimo. Vitamino E maiste rasite sėkose, riešutuose, špinatuose, kiviuose ir kviečių gemaluose.

Vitaminas B3 (arba niacinas)

Tyrimai teigia, kad niacino vartojimas gali padėti išvengti galvos svaigimo ir mažinti pavargimo jausmą bei nuovargį. Niacinas padės išlaikyti sveiką kraujotakos sistemą, taip pat jis būna naudojamas migrenos galvos skausmams, kraujotakos problemoms ir galvos svaigimui gydyti.

Magnio papildai

Magnis yra mineralas, kuris gali padėti mažinti įtampos ir spazmų jausmą. Kai kurie žmonės patiria galvos svaigimą dėl raumenų įtampų ar per didelio streso, o magnis gali padėti jiems atsipalaiduoti ir sumažinti simptomus. Be to, magnis svarbus normaliai nervų sistemos veiklai.

Svarbu paminėti, kad maisto papildai nėra gydymas galvos svaigimui, ir jie gali turėti skirtingą poveikį kiekvienam žmogui. Reikėtų pasikonsultuoti su gydytoju, norint sužinoti, kurie maisto papildai ir kokios dozės tinkamos jūsų individualiai situacijai.


Apibendrinimas

Galvos svaigimas gali turėti įvairių priežasčių, ir svarbu atkreipti dėmesį į savo kūną ir sveikatą. Jei galvos svaigimas tampa nuolatiniu ar smarkiai trukdo kasdieniam gyvenimui, būtinai pasitarkite su gydytoju. Tik jis galės atlikti išsamesnius tyrimus ir nustatyti tikrąją galvos svaigimo priežastį, bei pateikti tinkamas gydymo arba prevencijos rekomendacijas.